Wszystko trafia do jednego garnka, więc gotowanie i sprzątanie zajmuje niewiele czasu. Ryż robi się miękki i aromatyczny.
CZYTAJ DALEJ
Jednogarnkowy ryż z kurczakiem i warzywami to szybki i wygodny sposób na pożywny obiad bez zbędnego bałaganu w kuchni. Ryż gotuje się razem z mięsem i warzywami, dzięki czemu przechodzi ich smakiem, staje się miękki i naturalnie aromatyczny. Wystarczy jeden garnek i kilka podstawowych składników, aby w około 20 minut mieć gotowy, ciepły posiłek. Świetnie sprawdza się także następnego dnia, więc można ugotować od razu większą porcję.
To danie jest lekkie, sycące i bardzo uniwersalne — można przygotować je zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
PRZEPIS: Jednogarnkowy ryż z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki dla 2 osób:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 szklanka ryżu
-2 szklanki wody
– 1 garść mrożonych warzyw
– sól, pieprz
– 1 łyżka oleju
Składniki dla 3 osób:
– 1,5 piersi z kurczaka
– 1,5 szklanki ryżu
– 3 szklanki wody
– 1,5 garści warzyw
– sól, pieprz
– 1,5 łyżki oleju
Instrukcja krok po kroku:
– Pokrój kurczaka i podsmaż w garnku.
– Wsyp ryż i zalej wodą.
– Dodaj warzywa.
– Gotuj do wchłonięcia wody.
– Dopraw solą i pieprzem.

Wskazówki dla opiekunek:
– Zamiast kurczaka możesz użyć parówki.
– Resztę warzyw trzymaj w zamrażarce — nie psują się.
– Danie nadaje się do odgrzania następnego dnia.



