Żywienie w chorobie Alzheimera

Początki choroby Alzheimera mogą być nagłe i niespodziewane. Najczęściej dotyczy ona osób starszych (po 65 roku życia), ale niestety, coraz częściej dotyka również młodsze pokolenie. Choroba Alzheimera jest bardzo trudna, gdyż doskwiera zarówno choremu, jak i jego najbliższym. Jest etapowa i bardzo ważnym jest, aby zacząć działać już na samym początku jej zdiagnozowania. Bardzo duże znaczenie w leczeniu chorego ma wówczas odżywianie. Osoba chora na Alzheimera powinna stosować dietę, która pomoże maksymalnie opóźnić chorobę. Poniżej podpowiadamy, jak powinno wyglądać żywienie seniora chorego na Alzheimera. Żywienie w chorobie Alzheimera:

Dieta

Dieta chorego powinna być bogata w warzywa, owoce, kasze (należy pamiętać, że w za dużych ilościach zakwaszają), razowe pieczywo i ryby morskie. Takie produkty dostarczą do organizmu seniora niezbędnych witamin, błonnika, kwasów tłuszczowych, a także flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym. Należy również pamiętać o tym, że według badań, jednym z czynników ryzyka jest podwyższony poziom homocysteiny, który uszkadza komórki nerwowe. Aby temu zapobiec należy spożywać bogate w kwas foliowy warzywa – sałatę, brokuły, pietruszkę, a także strączkowe – groch, fasolę i produkty pełnoziarniste (chleb razowy). Obok tych produktów ważne są w diecie osoby chorej składniki takie jak: kurkuma, pestki dyni, słonecznik, orzechy. Ponadto, dieta musi być uboga w produkty przetworzone (wędliny, słone przekąski, pieczywo z barwnikami i konserwantami).

Jak możesz pomóc osobie chorej na Alzheimera?

Pamiętaj, aby chory spożywał 5 posiłków dziennie (najlepiej, aby były w małych ilościach). Ponadto, na samym początku, gdy chory je samodzielnie, staraj się, aby brał udział również w przygotowaniu posiłków. Bardzo ważne jest także wspólne ich spożywanie. W przypadku tej choroby podopieczny może z czasem zapomnieć, że musi to robić. Tak, to straszne – jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka, jednak w tej chorobie seniorom zdarza się (i to bardzo często) nie pamiętać o konieczności jedzenia… Bardzo ważne jest również miejsce, w którym spożywany będzie posiłek – musi być dobrze oświetlony, a nakrycie stołu mocno odróżniające się od zastawy. Dodatkowo, najlepiej, aby napoje były spożywane z butelek zabezpieczonych przed wylaniem (np. z dzióbkiem do picia). Chory na Alzheimera powinien spożywać posiłek na tacy – z czasem będzie kruszył i jadł palcami, a to ułatwi utrzymanie porządku. Opiekunka pełni w tej chorobie bardzo ważną rolę – z czasem choremu coraz trudniej będzie samodzielnie spożywać posiłki

Sprawdź również

Opiekunka w świecie demencji. Jak nie zwariować?

Opieka nad osobą starszą chorą na demencję może być bardzo trudna. Jak się do tego przygotować? Jak rozmawiać z osobą z demencją?

CZYTAJ DALEJ
Maślaki – wszystko, co musisz wiedzieć + sprawdzone przepisy

Maślaki – jak je zbierać i przyrządzać? Sprawdź najlepsze przepisy i porady dla grzybiarzy i miłośników kuchni leśnej.

CZYTAJ DALEJ
Ubezpieczenie dla seniora – co obejmuje polisa na życie dla emeryta?

Zadbaj o bezpieczeństwo swoich bliskich na emeryturze! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą polisę dla seniora i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.

CZYTAJ DALEJ
Ranking agencji opiekuńczych – maj 2025: Elodea Care na prowadzeniu

Ranking agencji opiekuńczych – maj 2025. Sprawdź top 10 firm ocenionych przez opiekunki. 161 agencji – opinie, punkty, postulaty i wnioski.

CZYTAJ DALEJ