Rodzina w Niemczech płaci 3500 euro za moją opiekę, a ja dostaję tylko 1900 euro. Gdzie jest reszta?” Czy agencje zabierają większość wynagrodzenia, czy jednak koszty są uzasadnione? Sprawdź!
CZYTAJ DALEJWyjeżdżając na zlecenie do Niemiec jako opiekunka seniora powinnaś poznać wcześniej zwyczaje kulinarne i popularne potrawy w Niemczech.
Dlaczego warto poznać zwyczaje i potrawy wcześniej?
Warto pamiętać, że wyjeżdżając do pracy do Niemiec, poza opieką nad podopiecznym, do zadań opiekunki należy także przygotowanie posiłków. Zdrowe nawyki żywieniowe są kluczowe przy wielu schorzeniach i chorobach. Warto jednak mieć świadomość, że każdy senior ma swoje przyzwyczajenia i ulubione smaki. Dlatego koniecznością jest, aby opiekunka poznała wcześniej kuchnię kraju, do którego jedzie. Jeśli wyjeżdżasz na zlecenie do Niemiec, dowiedz się, jak wygląda kuchnia niemiecka i co najczęściej gości na stołach Niemców, a także zastanów się, jak pogodzić to z daną chorobą bądź chociażby faktem, że wraz z wiekiem metabolizm seniora spowalnia – tym samym będzie musiał liczyć się także ze zmianą przyzwyczajeń. Oczywiście w większości przypadków seniorzy uwielbiają kuchnię polską, ale warto poznać również podstawowe dania kuchni niemieckiej.
Kuchnia w Niemczech
Kuchnia w Niemczech nie jest kuchnią sprzyjającą seniorowi. Wszystko za sprawą tego, że jest kuchnią tłustą, wysokokaloryczną i ciężkostrawną. Podobnie ma się tradycyjna kuchnia polska. Warto jednak pamiętać, że kuchnia niemiecka jest również różnorodna – widać w niej silne wpływy hiszpańskie, włoskie, greckie, tureckie, a nawet polskie. Dlatego też, nawet w takiej kuchni znajdzie się kilka potraw, które można podać niemieckiemu podopiecznemu – coś, co nie tylko nie zaszkodzi zdrowiu, ale ucieszy go, biorąc pod uwagę, że to danie z kuchni niemieckiej.
Do niemieckich dań, które będą wskazane także dla seniora zaliczamy:
- Białe szparagi podawane w sosie holenderskim, z ziemniakami i pietruszką
- Eintopf – pożywna zupa, przypominająca gulasz. Z powodzeniem zastępuje cały obiad
- Risotto z dynią i kiełbasą
- Linsensuppe – zupa z soczewicy w wersji wegetariańskiej bądź z mięsem
- Pstrąg bądź okoń czerwony podawany z kaszą i bukietem warzyw
- Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana, którą zamiast z majonezem można podać z jogurtem greckim.
- Sauerkraut – kiszona kapusta; podawana z ziemniakami bądź jako dodatek do dań mięsnych lub ryb
Z pewnością warto je znać – umilą dzień nawet seniorowi cierpiącemu na brak apetytu.
Jedna opowiedź do wpisu “Zwyczaje kulinarne i popularne potrawy w Niemczech”
Możliwość komentowania jest wyłączona.