Poznaj przyczyny, dla których niemieckie rodziny coraz częściej rezygnują z polskich opiekunek i jakie są konsekwencje dla polskiej branży opiekuńczej.
CZYTAJ DALEJWyjeżdżając na zlecenie do Niemiec jako opiekunka seniora powinnaś poznać wcześniej zwyczaje kulinarne i popularne potrawy w Niemczech.
Dlaczego warto poznać zwyczaje i potrawy wcześniej?
Warto pamiętać, że wyjeżdżając do pracy do Niemiec, poza opieką nad podopiecznym, do zadań opiekunki należy także przygotowanie posiłków. Zdrowe nawyki żywieniowe są kluczowe przy wielu schorzeniach i chorobach. Warto jednak mieć świadomość, że każdy senior ma swoje przyzwyczajenia i ulubione smaki. Dlatego koniecznością jest, aby opiekunka poznała wcześniej kuchnię kraju, do którego jedzie. Jeśli wyjeżdżasz na zlecenie do Niemiec, dowiedz się, jak wygląda kuchnia niemiecka i co najczęściej gości na stołach Niemców, a także zastanów się, jak pogodzić to z daną chorobą bądź chociażby faktem, że wraz z wiekiem metabolizm seniora spowalnia – tym samym będzie musiał liczyć się także ze zmianą przyzwyczajeń. Oczywiście w większości przypadków seniorzy uwielbiają kuchnię polską, ale warto poznać również podstawowe dania kuchni niemieckiej.
Kuchnia w Niemczech
Kuchnia w Niemczech nie jest kuchnią sprzyjającą seniorowi. Wszystko za sprawą tego, że jest kuchnią tłustą, wysokokaloryczną i ciężkostrawną. Podobnie ma się tradycyjna kuchnia polska. Warto jednak pamiętać, że kuchnia niemiecka jest również różnorodna – widać w niej silne wpływy hiszpańskie, włoskie, greckie, tureckie, a nawet polskie. Dlatego też, nawet w takiej kuchni znajdzie się kilka potraw, które można podać niemieckiemu podopiecznemu – coś, co nie tylko nie zaszkodzi zdrowiu, ale ucieszy go, biorąc pod uwagę, że to danie z kuchni niemieckiej.
Do niemieckich dań, które będą wskazane także dla seniora zaliczamy:
- Białe szparagi podawane w sosie holenderskim, z ziemniakami i pietruszką
- Eintopf – pożywna zupa, przypominająca gulasz. Z powodzeniem zastępuje cały obiad
- Risotto z dynią i kiełbasą
- Linsensuppe – zupa z soczewicy w wersji wegetariańskiej bądź z mięsem
- Pstrąg bądź okoń czerwony podawany z kaszą i bukietem warzyw
- Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana, którą zamiast z majonezem można podać z jogurtem greckim.
- Sauerkraut – kiszona kapusta; podawana z ziemniakami bądź jako dodatek do dań mięsnych lub ryb
Z pewnością warto je znać – umilą dzień nawet seniorowi cierpiącemu na brak apetytu.
Jedna opowiedź do wpisu “Zwyczaje kulinarne i popularne potrawy w Niemczech”
Możliwość komentowania jest wyłączona.