Najpiękniejszy moment w pracy opiekunki to uśmiech seniora, szczera rozmowa czy słowo „dziękuję”, które wynagradza każdy trud. Dzięki wsparciu firmy HRIZON opiekunki mogą czerpać z tej pracy jeszcze więcej satysfakcji i radości z codziennych chwil.
CZYTAJ DALEJ
Święta Bożego Narodzenia to czas magii, tradycji i rodzinnego ciepła. Nawet jeśli spędzacie je we dwoje, możecie stworzyć wyjątkową atmosferę. Wspólne przygotowywanie tradycyjnych potraw to nie tylko sposób na wprowadzenie ducha świąt do domu, ale także doskonała okazja do spędzenia czasu, dzielenia się wspomnieniami i ćwiczenia sprawności manualnej. Oto 5 prostych przepisów na Wigilię dla seniorów i świątecznych przepisów dla opiekunek, które idealnie nadają się do wspólnego gotowania z podopiecznym.
Te przepisy to idealne zajęcia dla osób starszych, które lubią prace manualne i precyzyjne. Wałkowanie, lepienie i nadziewanie to doskonały trening dla dłoni i palców.
Świąteczny przepis: Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami
To kwintesencja świąt. Oczywiście można kupić gotowe ciasto, ale wspólne lepienie to najprzyjemniejsza część pracy!
Zadanie dla seniora: Wałkowanie, wycinanie kółek, nakładanie farszu i lepienie pierogów.
Składniki na ciasto:
– 4 szklanki mąki pszennej typu 500 (ok. 640 g)
– 1,5 szklanki gorącej wody (ok. 375 ml)
– 2 łyżki masła
– łyżeczka soli
Składniki na farsz:
– 800 g kapusty kiszonej
– 60 g suszonych grzybów
– 2 średnie cebule
– 7 łyżek oleju
– przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, w liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu
Przygotowanie: Grzyby namocz w gorącej wodzie i odstaw, potem odcedź i posiekaj. Kapustę w razie potrzeby przepłucz, odciśnij, posiekaj i gotuj z liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem i odrobiną wywaru z grzybów, aż zmięknie i odparuje. Cebulę pokrój i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i chwilę podsmaż. Połącz kapustę z cebulą i grzybami, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj i wystudź.
Ciasto przygotuj, mieszając mąkę z solą, gorącą wodą i masłem, a następnie zagnieć je na gładkie i elastyczne – odstaw na kilkanaście minut. Rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj farsz, dokładnie zlepiaj pierogi i gotuj je w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia.

Świąteczne uszka z grzybami
Mniejsze niż pierogi, idealne do barszczu. Ich lepienie to precyzyjne zajęcie, które angażuje uwagę i dbałość o szczegóły.
Zadanie dla seniora: Delikatne nadziewanie i sklejanie brzegów ciasta, aby powstały maleńkie uszka.
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej ( 320 g)
– 170 ml gorącej wody ( ok. 2/3 szklanki)
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz:
– 60 g suszonych grzybów
– 1 duża cebula
– 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
– 1 żółtko jajka
– 1 płaska łyżka bułki tartej
– przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
Przygotowanie: Grzyby zalej gorącą wodą i namocz, aż zmiękną, potem je odcedź i drobno posiekaj. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju na złoty kolor, dodaj grzyby i chwilę razem przesmaż. Przełóż całość do miski, dodaj żółtko, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Ciasto przygotuj, mieszając mąkę z solą, gorącą wodą i olejem, a następnie zagnieć na gładką, elastyczną masę i odczekaj kilka minut. Rozwałkuj cienko, wykrawaj małe kółka, nakładaj odrobinę farszu, dokładnie sklejaj i zaginaj tak, by powstały uszka. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Słodki makowiec z gotowej masy – najszybszy przepis
Zamiast przygotowywać go od podstaw, można wykorzystać gotową masę makową, co znacznie uprości proces.
Zadanie dla seniora: Równomierne rozsmarowywanie masy makowej i ostrożne zwijanie ciasta.
Składniki:
– gotowe ciasto drożdżowe
– gotowa masa makowa
– cukier puder i bakalie do dekoracji
Przygotowanie: Rozwałkuj gotowe ciasto drożdżowe na prostokąt, równomiernie rozsmaruj na nim gotową masę makową, a następnie ciasno zawiń całość w roladę, podwijając boki, żeby masa nie wypłynęła. Przełóż makowiec na blachę, odstaw na chwilę do lekkiego podrośnięcia i piecz w 180°C przez około 35–45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po całkowitym ostudzeniu polej lukrem i udekoruj bakaliami.

Kładzione kluseczki do zupy grzybowej
Dodatek, który czyni zupę wyjątkową. Tworzenie klusek to prosta i szybka czynność.
Zadanie dla seniora: Przygotowanie ciasta (jeśli jest w stanie) lub zrzucanie małych porcji na wrzątek łyżeczką.
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 160 g)
– 1 duże jajko
– trochę mniej niż pół szklanki mleka lub wody ( ok. 120 ml)
– 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Przygotowanie: Z podanych składników zrób ciasto i łyżeczką kładź niewielkie porcje do gotującej się zupy.

Słodkie racuszki z jabłkami
Proste, szybkie i pyszne. Doskonały pomysł na deser, który można zjeść na ciepło.
Zadanie dla seniora: Przygotowanie ciasta (jeśli jest w stanie) lub zrzucanie małych porcji na wrzątek łyżeczką.
Składniki:
– 2 jajka
– szklanka ciepłego mleka
– 2 jabłka
– 1.5 szklanki mąki pszennej (250 g)
– 0,5 płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dodaj pokrojone lub potarte jabłka, a następnie smaż racuchy na rozgrzanym oleju.



