Poznaj przyczyny, dla których niemieckie rodziny coraz częściej rezygnują z polskich opiekunek i jakie są konsekwencje dla polskiej branży opiekuńczej.
CZYTAJ DALEJJak obchodzony jest tłusty czwartek w Niemczech?
Tłusty czwartek w Niemczech nazywany jest Weiberfastnacht i obchodzony jest zawsze w ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Jak wiemy nasi zachodni sąsiedzi uwielbiają różnić się swoimi zwyczajami zależnie od rejonu kraju. Dlatego też można spotkać różne nazwy tego święta: Altweibernacht, Wieverfastelovend, Fettdonnerstag, Schwerdonnerstag lub Weiberfasnet.
W przeciwieństwie do Polski tłusty czwartek nie skupiamy się na jedzeniu pączków, a obchodzimy święto kobiet. Kolorowe pochody i pokazanie “wyższości” kobiet nad mężczyznami – to zabawa, która towarzyszy Niemcom podczas ichniejszych ostatków.
Po co obcina się krawaty?
Grupa kobiet pracujących w pralni w Beuel w 1824 roku postanowiła założyć Damenkomitee i również dołączyć do obchodów karnawału. Buntowniczki wyznaczyły nową tradycję, która jest obchodzona w całym kraju. Tego dnia kobiety zdobywają ratusze miast by otrzymać klucze do bram miasta. Za obcięcie krawata, który symbolizuje męską władzę, kobiety otrzymują buziaka. Sympatia Niemców do przebierania się zaowocowała również tym, że chętnie organizowane są w miastach pochody by wspólnie cieszyć się ostatnimi dniami karnawału. Ten jak wiemy trwa od listopada aż do rozpoczęcia postu siedem tygodni przed Wielkanocą.
Co jeść w tłusty czwartek?
W porównaniu do Polski nie zwraca się zbyt dużej uwagi na jedzenie pączków. Jednak szukając złotego środka pomiędzy polskimi a niemieckimi tradycjami oprócz zachęcenia do udziału w pochodzie zapraszamy do smażenia Berliner Pfannkuchen.
Przepis na Berliner Pfannkuchen
Składniki na około 20 pączków :
Składniki po polsku | Składniki po niemiecku |
|
|
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże, ⅔ letniego mleka oraz czubatą łyżkę cukru. Wszystko wymieszaj tak, by drożdże mogły rozpuścić się w mleku. Pozostaw miskę na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do drugiej miski wbij 2 jajka, 50 g roztopionego masła, 50 g cukru, łyżeczkę soli oraz pozostałą resztę mleka. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki i wlej do miski z drożdżami.
- Ugniataj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto klei się do rąk dodaj troszkę mąki. Testem na sprawdzenie, czy udało nam się osiągnąć idealne ciasto jest wbicie palca w jego środek – jeśli nic się nie przylepiło – możemy działać dalej.
- Przykryj ręcznikiem kuchennym kulkę z ciasta i pozostaw na około 30 minut.
- Rozwałkuj delikatnie (nie za bardzo cienko) ciasto. Za pomocą szklanki wykrój z niego koła.
- Ułóż „pączusie” na papierze do pieczenia i ponownie pozostaw je pod przykryciem na 20-25 minut.
- Nie marnuj ciasta! Zagnieć pozostałości, ponownie rozwałkuj i wytnij nowe pączusie.
- Rozgrzej olej w garnku. Sprawdź na małym kawałku ciasta czy pączuś rośnie – jeśli tak – jest gotowy do smażenia.
- Smaż pączki przez około 2 minuty do uzyskania koloru złotego. Pamiętaj oby obracać pączki z każdej strony.
- Ułóż usmażone pączki na papierze kuchennym i pozostaw do ostygnięcia na około 10 min.
- Przygotuj worek do nadzienia bądź strzykawkę 😉 i wypełnij je dżemem.
- Wypełnij każdego pączka nadzieniem i pozostaw do ostygnięcia.
- Udekoruj pączki cukrem pudrem!
- Pamiętaj, że w tłusty czwartek nie liczymy kalorii 😉
Pochwal się na naszej facebookowej grupie zdjęciami Twoich pączków!