Sprawdzone pomysły na letni obiad dla seniora

Latem, gdy mamy więcej upalnych dni marzymy tylko o chwili ochłody. Nikt nie myśli o przygotowaniu skomplikowanych potraw wymagających spędzenia długich chwil w kuchni. Co zatem powinna gotować latem opiekunka osoby starszej? Jakie potrawy przygotować, aby nie tylko syciły, ale również chłodziły i były zdrowe? Oto 3 sprawdzone przepisy na letni obiad dla seniora

1. Chłodnik

Składniki:
• 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 małe puszki pomidorów
• 2 czerwone papryki
• 1 por
• 0,5l bulionu warzywnego
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek pietruszki
• kawałek świeżego imbiru
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżeczki suszonego tymianku
• przyprawy do smaku – sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w kostkę. Pora, czosnek, imbir i selera grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a później na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie, papryki grillujemy, następnie zdejmujemy skórę. Jedną paprykę kroimy w paseczki, a drugą wrzucamy do gotowej zupy i blendujemy. Później ją przyprawiamy i chłodzimy w lodówce. Natkę i resztę tymianku siekamy, rozkładamy w tacy do kostek lodu, zalewamy wodą i zamrażamy. Zupę należy podawać z kostkami lodu i paseczkami papryki. Smacznego!

2. Kalafiorowa sałatka

Składniki:
• brokuł
• kalafior
• przyprawy – sól, pieprz
• – na sos
• 2 czerwone cebule
• 2 ząbki czosnku
• pół szklanki oliwy
• 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
• przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Aby przygotować sos należy pokroić w talarki cebulę, zmiażdżyć czosnek i podsmażyć z przyprawami. Różyczki kalafiora i brokułów gotować we wrzątku przez 5 minut. Po ugotowaniu mieszamy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Smacznego!

3. Makaron z bobem

Składniki:
• makaron pełnoziarnisty
• 400g bobu
• 500g szparagów
• 4 łyżki zielonego pesto (może być bazyliowe)
• 60g startego parmezanu
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• przyprawy – sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bób i szparagi ugotować. Warzywa odcedzić (odciąć główki szparagów). Następnie ugotować makaron, odcedzić i polać oliwą. Dodać pokrojone szparagi, bób, pesto, parmezan i przyprawy. Całość wymieszać. Smacznego!

Sprawdź również

5 pomysłów na długie jesienne i zimowe wieczory z podopiecznym

Planszówki, wspólne gotowanie, filmowe wieczory, kreatywne hobby i tworzenie księgi wspomnień – sprawdź nasze inspiracje na jesień i zimę, które zbliżają i dają radość.

CZYTAJ DALEJ
Bezpieczna podróż do Niemiec: wskazówki dla opiekunek podróżujących samodzielnie

Jak przygotować się do bezpiecznej podróży do Niemiec jako opiekunka? Sprawdź praktyczne wskazówki dotyczące dokumentów, bagażu i wyboru przewoźnika.

CZYTAJ DALEJ
Dla której firmy opiekuńczej najlepiej się pracuje?

Zastanawiasz się, dla której firmy opiekuńczej najlepiej się pracuje? Sprawdź Polski Ranking Agencji Opiekuńczych tworzony na podstawie opinii opiekunek.

CZYTAJ DALEJ
Najnowszy Polski Ranking Agencji Opiekuńczych – kto tym razem stanął na podium?

Ranking Agencji – mamy wyniki głosowania we wrześniu! Kto tym razem stanął na podium? Sprawdź i wyjeżdżaj z najlepszymi!

CZYTAJ DALEJ