Poznaj przyczyny, dla których niemieckie rodziny coraz częściej rezygnują z polskich opiekunek i jakie są konsekwencje dla polskiej branży opiekuńczej.
CZYTAJ DALEJLatem, gdy mamy więcej upalnych dni marzymy tylko o chwili ochłody. Nikt nie myśli o przygotowaniu skomplikowanych potraw wymagających spędzenia długich chwil w kuchni. Co zatem powinna gotować latem opiekunka osoby starszej? Jakie potrawy przygotować, aby nie tylko syciły, ale również chłodziły i były zdrowe? Oto 3 sprawdzone przepisy na letni obiad dla seniora
1. Chłodnik
Składniki:
• 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 małe puszki pomidorów
• 2 czerwone papryki
• 1 por
• 0,5l bulionu warzywnego
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek pietruszki
• kawałek świeżego imbiru
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżeczki suszonego tymianku
• przyprawy do smaku – sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w kostkę. Pora, czosnek, imbir i selera grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a później na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie, papryki grillujemy, następnie zdejmujemy skórę. Jedną paprykę kroimy w paseczki, a drugą wrzucamy do gotowej zupy i blendujemy. Później ją przyprawiamy i chłodzimy w lodówce. Natkę i resztę tymianku siekamy, rozkładamy w tacy do kostek lodu, zalewamy wodą i zamrażamy. Zupę należy podawać z kostkami lodu i paseczkami papryki. Smacznego!
2. Kalafiorowa sałatka
Składniki:
• brokuł
• kalafior
• przyprawy – sól, pieprz
• – na sos
• 2 czerwone cebule
• 2 ząbki czosnku
• pół szklanki oliwy
• 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
• przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Aby przygotować sos należy pokroić w talarki cebulę, zmiażdżyć czosnek i podsmażyć z przyprawami. Różyczki kalafiora i brokułów gotować we wrzątku przez 5 minut. Po ugotowaniu mieszamy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Smacznego!
3. Makaron z bobem
Składniki:
• makaron pełnoziarnisty
• 400g bobu
• 500g szparagów
• 4 łyżki zielonego pesto (może być bazyliowe)
• 60g startego parmezanu
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• przyprawy – sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bób i szparagi ugotować. Warzywa odcedzić (odciąć główki szparagów). Następnie ugotować makaron, odcedzić i polać oliwą. Dodać pokrojone szparagi, bób, pesto, parmezan i przyprawy. Całość wymieszać. Smacznego!