Przepisy z grzybami. Obiad idealny po wizycie w lesie.

Sezon grzybowy już chyli się ku końcowi. Aż miło patrzeć na koszyki po brzegi wypełnione grzybami. To już ostatnia szansa aby udać się na spacer i uzupełnić zapasy. Jednak co zrobić z nadmiarem grzybów, które pojawiły się w naszych domach? Poniżej zebraliśmy klasyczne, nowoczesne, a przede wszystkim smaczne przepisy z których każdy bez problemu zaczerpnie kuchenne inspiracje. Chcesz podzielić się swoimi sposobami na marynowanie lub potrawy z grzybami? Możesz napisać je w komentarzu.

Przepisy na dania z grzybami

Marynowane grzyby w occie

Składniki:

  • 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól

Składniki na zalewę octową:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • gorczyca (płaska łyżeczka)

Przepis:

Marynowane grzyby są zaraz po ogórkach kiszonych nieodzownym dodatkiem Polskich obiadów. Dużo lepszy smak oczywiście mają osobiście zerwane grzyby i dla sympatyków leśnego zbieractwa prezentujemy sprawdzony przepis na marynowanie grzybów w occie.Na początku przygotowujemy grzyby. Musimy je dokładnie oczyścić i opłukać. Najlepiej do marynowania powybierać małe borowiki, podgrzybki, maślaki, kozaki, rydzy, opieńki. Dodatkowo możemy dołożyć cebulę, którą wcześniej obieramy i kroimy na plasterki.Zalewę octową przygotowujemy poprzez zagotowanie wody z octem w proporcjach 3:1, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz. Obgotowane grzyby i cebulę odcedzamy i wkładamy do suchych słoiczków wypełniając je do około 3/4 objętości. Zalewamy je wrząc zalewą i od razu zakręcamy. Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garnku przez około 15 minut.

Krem z grzybów leśnych

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyż. masła
  • 160 g śmietany 22 %
  • 1 garść natki pietruszki

Przepis:

Przygotowujemy bulion na zupę. Dodaj do niego marchewkę, pietruszkę pociętą na grubsze plastry oraz gotuj przez 10 min. W tym czasie grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z poszatkowaną cebulę. Dodaj je do garnka i gotuj wszystko przez 20 min. Dopraw przyprawami wg. gustu np. majerankiem, solą oraz pieprzem. Jeśli wśród dodanych przypraw jest ziele angielskie lub liść laurowy wyciągnij je przed zmiksowaniem. Całość za pomocą blendera miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Krem z grzybów podaj ciepły z dodatkiem śmietany.

Kotlety ziemniaczane z grzybami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • 3 cebule
  • masło lub oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + kolejne 2 do obtaczania

Przepis:

Ugotowane i obrane ziemniaki przepuść przez praskę lub rozgnieć dokładnie widelcem. Pokrojone grzyby wraz z drobno pociętą cebulą podsmaż na patelni. Możesz również użyć suszonych kapelusików po wcześniejszym ich ugotowaniu. Do miski dodaj ziemniaki, cebulę, grzyby z patelni, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj cała masę. Uformuj kotleciki i obtocz je delikatnie w bułce tartej. Obsmaż je na maśle. Kotleciki możesz podać wg uznania np. z surówkami i sosem grzybowym.

Sos grzybowy

Składniki:

  • ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • mąka
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%
  • sól i świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie płaska łyżeczka mąki

Przepis:

Dokładnie oczyszczamy grzyby i kroimy je w plastry. Cebulę smażymy na oleju do zeszklenia i dodajemy do niej masło oraz wcześniej przygotowane grzyby na około 2-3 minuty. Dusimy grzyby na wolnym ogniu pod przykrywką. Następnie zasypujemy je łyżką mąki i podsmażamy ją. Na patelnie dodajemy bulion i mieszamy do czasu zgęstnienia sosu. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok 4-5 łyżek śmietany 30% cały czas mieszając. Możemy do dania również dodać natkę pietruszki.

Grzyby suszone

Najważniejsze przed suszeniem grzybów jest ich dokładne wyczyszczenie. Nie myj ich jednak wodą ponieważ proces będzie trwał dużo dłużej. Ręcznie „na sucho” pozbądź się wszelkich pozostałości runa leśnego używając czystej ściereczki lub miękkiej szczoteczki. Zwróć uwagę czy wszystkie zgniłe części grzybów są poodcinane. Małe grzyby możesz zasuszyć w całości, większe lepiej pokroić na plastry.Jeśli nie posiadasz specjalnej suszarki do żywności nawlecz grzyby na cienki sznurek a następnie wywieś je na słońcu lub po prostu rozłóż je na świeżym powietrzu. Jeśli zależy Ci na czasie możesz wykorzystać nagrzany wcześniej piekarnik, jednak bardzo łatwo można przypalić grzyby. Pamiętaj aby wysuszone grzyby przechowywać w zaciemnionym miejscu i szczelnie zamknięte.

Masz swoje ulubione grzyby? Napisz w komentarzu jakie dania lubisz z nich przygotowywać. Również na naszej grupie facebookowej  (DOŁĄCZ DO NAS!) możesz pochwalić się swoimi zbiorami. Zapraszamy!

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[nextend_social_login provider="facebook"]

Sprawdź również

Ile zarabia agencja na opiekunkach osób starszych w Niemczech? Rozliczamy temat raz na zawsze!

Rodzina w Niemczech płaci 3500 euro za moją opiekę, a ja dostaję tylko 1900 euro. Gdzie jest reszta?” Czy agencje zabierają większość wynagrodzenia, czy jednak koszty są uzasadnione? Sprawdź!

CZYTAJ DALEJ
Alkohol w pracy opiekunki – konsekwencje, o których możesz nie wiedzieć

Czy opiekunka seniora może napić się alkoholu po pracy? Jakie konsekwencje niesie picie alkoholu na szteli? Zobacz co Ci grozi!

CZYTAJ DALEJ
Niemcy rezygnują z polskich opiekunek! Kryzys w branży?

Poznaj przyczyny, dla których niemieckie rodziny coraz częściej rezygnują z polskich opiekunek i jakie są konsekwencje dla polskiej branży opiekuńczej.

CZYTAJ DALEJ
Polskie Kościoły w Niemczech

Znajdź polskie kościoły w Niemczech i dowiedz się, gdzie i kiedy możesz uczestniczyć w mszach po polsku w swojej okolicy.

CZYTAJ DALEJ
Czarna lista Opiekunek – szokujące!

Czym są czarne listy opiekunek? Za co Opiekunki trafiają na czarne listy? Gdzie ich szukać? Sprawdź!

CZYTAJ DALEJ
Referencje dla opiekunki osób starszych

Szukając pracy jako opiekunka osób starszych w Niemczech warto zadbać o referencje. Dlaczego warto o nie prosić? Zobacz przykłady!

CZYTAJ DALEJ
Śmiech w opiece: proste wskazówki, jak uczynić każdy dzień przyjemniejszym

Śmiech to nie tylko zabawa- wpływa on dobroczynnie na ciało i umysł. Zmniejsza stres, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia nastrój.

CZYTAJ DALEJ
Jak skonstruować najlepsze CV opiekunki osób starszych? 6 najważniejszych zasad

Szukasz pracy w opiece? Zobacz jak powinno wyglądać CV opiekunki osób starszych i co warto z nim zamieścić!

CZYTAJ DALEJ
Bezpieczeństwo i komfort pracy za granicą jako opiekunka osób starszych w Niemczech – sprawdzone porady na udaną adaptację

Jak zadbać o swój komfort w pracy za granicą? O czym warto pamiętać by dobrze się zaadaptować w nowym otoczeniu? Sprawdź!

CZYTAJ DALEJ