Rodzina w Niemczech płaci 3500 euro za moją opiekę, a ja dostaję tylko 1900 euro. Gdzie jest reszta?” Czy agencje zabierają większość wynagrodzenia, czy jednak koszty są uzasadnione? Sprawdź!
CZYTAJ DALEJChoroby takie jak nowotwór czy też wady wrodzone mogą być powodami, przez które koniecznym jest usunięcie części jelita cienkiego, grubego lub układu moczowego. Aby umożliwić prawidłowe wydalanie u takiego pacjenta stosuje się stomię. Jest to specjalny zabieg chirurgiczny, który umożliwia wyprowadzenie na powierzchnię brzucha części jelita, na którym następnie mocuje się specjalny woreczek. Stomia to wstydliwy problem pacjenta, do którego musi się nie tylko przyzwyczaić, ale również przestawić swoje myślenie na jej temat w głowie. Tym samym opiekun stomijny musi stanowić nie tylko wsparcie higieniczno-medyczne, ale również psychiczne, a co za tym idzie – musi być wyrozumiały, tworzyć choremu atmosferę poczucia bezpieczeństwa i minimalizować dyskomfort psychiczny. Opiekun musi zdawać sobie sprawę, że dla chorego jest to sytuacja nowa, do której musi się przyzwyczaić.
Pielęgnacja osoby ze stomią
Stomia u pacjenta wymaga zachowania dużej ostrożności i higieny. Pacjent lub jego opiekun musi nie tylko wymieniać woreczki, ale również dbać o skórę wokół stomii. W niezbędnych czynnościach pielęgnacyjnych pomocne będą gaziki, pudry, kremy nawilżające i środki neutralizujące zapachy. Ponadto, należy pamiętać, że w stomii dwuczęściowej woreczek wymieniany jest dwa razy dziennie, a płytka może pozostać na skórze od kilku do 7 dni. W przypadku stomii jednoczęściowej woreczek odkleja się z reguły raz dziennie.
Sposób odżywiania osoby ze stomią
Faktem jest, że nie istnieje specjalna dieta dla osób ze stomią. Ważnym jest, że niektóre produkty gazotwórcze czy nieodpowiednie nawodnienie mogą wpływać negatywnie na samopoczucie pacjenta. Oto kilka praktycznych rad dotyczących diety dla osób ze stomią:
- należy unikać pokarmów takich jak: groch, cebula, kapusta, fasola, grzyby i napojów gazowanych – zwiększają ilość gazów
- należy unikać produktów takich jak: jajka, czosnek, cebula, ryby czy niektóre przyprawy, gdyż powodują nieprzyjemny zapach
- zaleca się unikanie potraw tłustych i ostrych
- warto jeść: warzywa i owoce, chude buliony, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby – dieta musi być bogata w błonnik
- należy wypijać ok. 2 l płynów dziennie
- powinno się przyjmować od 3 do 5 posiłków dziennie o stałych porach