Opieka nad seniorem ze stomią

Choroby takie jak nowotwór czy też wady wrodzone mogą być powodami, przez które koniecznym jest usunięcie części jelita cienkiego, grubego lub układu moczowego. Aby umożliwić prawidłowe wydalanie u takiego pacjenta stosuje się stomię. Jest to specjalny zabieg chirurgiczny, który umożliwia wyprowadzenie na powierzchnię brzucha części jelita, na którym następnie mocuje się specjalny woreczek. Stomia to wstydliwy problem pacjenta, do którego musi się nie tylko przyzwyczaić, ale również przestawić swoje myślenie na jej temat w głowie. Tym samym opiekun stomijny musi stanowić nie tylko wsparcie higieniczno-medyczne, ale również psychiczne, a co za tym idzie – musi być wyrozumiały, tworzyć choremu atmosferę poczucia bezpieczeństwa i minimalizować dyskomfort psychiczny. Opiekun musi zdawać sobie sprawę, że dla chorego jest to sytuacja nowa, do której musi się przyzwyczaić.

Pielęgnacja osoby ze stomią

Stomia u pacjenta wymaga zachowania dużej ostrożności i higieny. Pacjent lub jego opiekun musi nie tylko wymieniać woreczki, ale również dbać o skórę wokół stomii. W niezbędnych czynnościach pielęgnacyjnych pomocne będą gaziki, pudry, kremy nawilżające i środki neutralizujące zapachy. Ponadto, należy pamiętać, że w stomii dwuczęściowej woreczek wymieniany jest dwa razy dziennie, a płytka może pozostać na skórze od kilku do 7 dni. W przypadku stomii jednoczęściowej woreczek odkleja się z reguły raz dziennie.

Sposób odżywiania osoby ze stomią

Faktem jest, że nie istnieje specjalna dieta dla osób ze stomią. Ważnym jest, że niektóre produkty gazotwórcze czy nieodpowiednie nawodnienie mogą wpływać negatywnie na samopoczucie pacjenta. Oto kilka praktycznych rad dotyczących diety dla osób ze stomią:

  • należy unikać pokarmów takich jak: groch, cebula, kapusta, fasola, grzyby i napojów gazowanych – zwiększają ilość gazów
  • należy unikać produktów takich jak: jajka, czosnek, cebula, ryby czy niektóre przyprawy, gdyż powodują nieprzyjemny zapach
  • zaleca się unikanie potraw tłustych i ostrych
  • warto jeść: warzywa i owoce, chude buliony, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby – dieta musi być bogata w błonnik
  • należy wypijać ok. 2 l płynów dziennie
  • powinno się przyjmować od 3 do 5 posiłków dziennie o stałych porach

Dodaj opinię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Formularz A1 – co oznacza w pracy za granicą i dlaczego jest tak ważny?

Do czego służy formularz A1 i dlaczego warto na niego poczekać przed wyjazdem do pracy za granicę? Wszystkie najważniejsze informacje.

CZYTAJ DALEJ
Jakie są numery alarmowe w Niemczech? Jak reagować w nagłych sytuacjach?

Planujesz podróż do Niemiec lub mieszkasz tam na stałe? W sytuacjach kryzysowych liczy się każda sekunda. Sprawdź, jakie są najważniejsze numery alarmowe w Niemczech!

CZYTAJ DALEJ
🇩🇪 Kolory po niemiecku – pełny przewodnik z tłumaczeniami

Kolory po niemiecku? Rot, blau i cała reszta! Prosty przewodnik z odcieniami, ciekawostkami i przykładami do codziennych rozmów.

CZYTAJ DALEJ
Podróż do pracy za granicę tylko z Firmą Osobus

Wygodny transport do Niemiec, Holandii lub Belgii! Oferujemy przewozy pasażerskie door-to-door – bez przesiadek, punktualnie i wygodnie!

CZYTAJ DALEJ