Opieka nad seniorem ze stomią

Choroby takie jak nowotwór czy też wady wrodzone mogą być powodami, przez które koniecznym jest usunięcie części jelita cienkiego, grubego lub układu moczowego. Aby umożliwić prawidłowe wydalanie u takiego pacjenta stosuje się stomię. Jest to specjalny zabieg chirurgiczny, który umożliwia wyprowadzenie na powierzchnię brzucha części jelita, na którym następnie mocuje się specjalny woreczek. Stomia to wstydliwy problem pacjenta, do którego musi się nie tylko przyzwyczaić, ale również przestawić swoje myślenie na jej temat w głowie. Tym samym opiekun stomijny musi stanowić nie tylko wsparcie higieniczno-medyczne, ale również psychiczne, a co za tym idzie – musi być wyrozumiały, tworzyć choremu atmosferę poczucia bezpieczeństwa i minimalizować dyskomfort psychiczny. Opiekun musi zdawać sobie sprawę, że dla chorego jest to sytuacja nowa, do której musi się przyzwyczaić.

Pielęgnacja osoby ze stomią

Stomia u pacjenta wymaga zachowania dużej ostrożności i higieny. Pacjent lub jego opiekun musi nie tylko wymieniać woreczki, ale również dbać o skórę wokół stomii. W niezbędnych czynnościach pielęgnacyjnych pomocne będą gaziki, pudry, kremy nawilżające i środki neutralizujące zapachy. Ponadto, należy pamiętać, że w stomii dwuczęściowej woreczek wymieniany jest dwa razy dziennie, a płytka może pozostać na skórze od kilku do 7 dni. W przypadku stomii jednoczęściowej woreczek odkleja się z reguły raz dziennie.

Sposób odżywiania osoby ze stomią

Faktem jest, że nie istnieje specjalna dieta dla osób ze stomią. Ważnym jest, że niektóre produkty gazotwórcze czy nieodpowiednie nawodnienie mogą wpływać negatywnie na samopoczucie pacjenta. Oto kilka praktycznych rad dotyczących diety dla osób ze stomią:

  • należy unikać pokarmów takich jak: groch, cebula, kapusta, fasola, grzyby i napojów gazowanych – zwiększają ilość gazów
  • należy unikać produktów takich jak: jajka, czosnek, cebula, ryby czy niektóre przyprawy, gdyż powodują nieprzyjemny zapach
  • zaleca się unikanie potraw tłustych i ostrych
  • warto jeść: warzywa i owoce, chude buliony, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby – dieta musi być bogata w błonnik
  • należy wypijać ok. 2 l płynów dziennie
  • powinno się przyjmować od 3 do 5 posiłków dziennie o stałych porach

Dodaj opinię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Opiekunka w świecie demencji. Jak nie zwariować?

Opieka nad osobą starszą chorą na demencję może być bardzo trudna. Jak się do tego przygotować? Jak rozmawiać z osobą z demencją?

CZYTAJ DALEJ
Maślaki – wszystko, co musisz wiedzieć + sprawdzone przepisy

Maślaki – jak je zbierać i przyrządzać? Sprawdź najlepsze przepisy i porady dla grzybiarzy i miłośników kuchni leśnej.

CZYTAJ DALEJ
Ubezpieczenie dla seniora – co obejmuje polisa na życie dla emeryta?

Zadbaj o bezpieczeństwo swoich bliskich na emeryturze! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą polisę dla seniora i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.

CZYTAJ DALEJ
Ranking agencji opiekuńczych – maj 2025: Elodea Care na prowadzeniu

Ranking agencji opiekuńczych – maj 2025. Sprawdź top 10 firm ocenionych przez opiekunki. 161 agencji – opinie, punkty, postulaty i wnioski.

CZYTAJ DALEJ