Rodzina w Niemczech płaci 3500 euro za moją opiekę, a ja dostaję tylko 1900 euro. Gdzie jest reszta?” Czy agencje zabierają większość wynagrodzenia, czy jednak koszty są uzasadnione? Sprawdź!
CZYTAJ DALEJKażda opiekunka seniora powinna wiedzieć, że gotowanie sezonowe jest nie tylko zdrowe, ale i tanie. Teraz na bazarach i w sklepach króluje dynia. Ta pomarańczowa królowa święci triumfy ze względu na swoje właściwości, a także ogromne możliwości – można przygotować z niej wiele dań! Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym niezwykle przydatna dla wielu chorych. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest świetna dla cukrzyków. Beta-karoten w niej zawarty zmniejsza ryzyko nowotworów, a także nadciśnienia i chorób serca. Nic tylko jeść – proponujemy 3 zdrowe i smaczne przepisy. Zadbaj o zdrowie seniora i swoje!
Przepis 1: Makaron z dynią i łososiem
Składniki: makaron razowy, 500g dyni, 100g łososia wędzonego na zimno, 2 ząbki czosnku, cebula, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, przyprawy – sól, pieprz, curry, chili i masło klarowane.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pokrojoną w kostkę dynię (wcześniej wydrążyć pestki) i podlać wodą. Dusić na małym ogniu. Gdy dynia będzie miękka, dodać łososia, jogurt, przyprawy. Dusić, aż wszystko zmięknie. Smacznego!
Przepis 2: Pęczotto z dynią
Składniki: 200g kaszy pęczak, 500g dyni, 500 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, uprażone pestki dyni, opcjonalnie: garść ulubionego sera pleśniowego, przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon.
Przygotowanie: Dynię myjemy, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w 200 st. 15 minut. Na patelnię, do oliwy i masła dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy rozmaryn i cynamon. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kaszę i czekamy aż wchłonie tłuszcz z patelni. Po chwili dodajemy 2 łyżki wazowe bulionu, czekamy aż wchłonie. Następnie znowu wlewamy bulion i tak aż do końca – powinno to trwać ok. 20 minut bądź do uzyskania przez kaszę miękkości. Później dodajemy dynię, ser i przyprawiamy. Smacznego!
Przepis 3: Dyniowe pralinki
Składniki: pół szklanki puree z dyni, 1/3 szklanki masła z dowolnych orzechów, 6 daktyli bez pestek, 6 łyżeczek mąki kokosowej, przyprawy: cynamon, kurkuma, wanilia, kakao. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, łyżka oleju kokosowego.
Przygotowanie: Daktyle zblendować. Pastę daktylową połączyć z resztą składników prócz mąki i kakao zblendować na jednolitą masę. Dodać mąki do uzyskania spójnej konsystencji. Dodać kakao i schłodzić w zamrażarce przez 20-30 minut. W tym czasie w kąpieli parowej rozpuścić czekoladę z olejem i ostudzić. Z masy formować kulki, następnie układać je na kratce i kolejno polewać czekoladą. Odstawić do schłodzenia. Smacznego!