Poznaj przyczyny, dla których niemieckie rodziny coraz częściej rezygnują z polskich opiekunek i jakie są konsekwencje dla polskiej branży opiekuńczej.
CZYTAJ DALEJKażda opiekunka seniora powinna wiedzieć, że gotowanie sezonowe jest nie tylko zdrowe, ale i tanie. Teraz na bazarach i w sklepach króluje dynia. Ta pomarańczowa królowa święci triumfy ze względu na swoje właściwości, a także ogromne możliwości – można przygotować z niej wiele dań! Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym niezwykle przydatna dla wielu chorych. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest świetna dla cukrzyków. Beta-karoten w niej zawarty zmniejsza ryzyko nowotworów, a także nadciśnienia i chorób serca. Nic tylko jeść – proponujemy 3 zdrowe i smaczne przepisy. Zadbaj o zdrowie seniora i swoje!
Przepis 1: Makaron z dynią i łososiem
Składniki: makaron razowy, 500g dyni, 100g łososia wędzonego na zimno, 2 ząbki czosnku, cebula, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, przyprawy – sól, pieprz, curry, chili i masło klarowane.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pokrojoną w kostkę dynię (wcześniej wydrążyć pestki) i podlać wodą. Dusić na małym ogniu. Gdy dynia będzie miękka, dodać łososia, jogurt, przyprawy. Dusić, aż wszystko zmięknie. Smacznego!
Przepis 2: Pęczotto z dynią
Składniki: 200g kaszy pęczak, 500g dyni, 500 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, uprażone pestki dyni, opcjonalnie: garść ulubionego sera pleśniowego, przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon.
Przygotowanie: Dynię myjemy, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w 200 st. 15 minut. Na patelnię, do oliwy i masła dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy rozmaryn i cynamon. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kaszę i czekamy aż wchłonie tłuszcz z patelni. Po chwili dodajemy 2 łyżki wazowe bulionu, czekamy aż wchłonie. Następnie znowu wlewamy bulion i tak aż do końca – powinno to trwać ok. 20 minut bądź do uzyskania przez kaszę miękkości. Później dodajemy dynię, ser i przyprawiamy. Smacznego!
Przepis 3: Dyniowe pralinki
Składniki: pół szklanki puree z dyni, 1/3 szklanki masła z dowolnych orzechów, 6 daktyli bez pestek, 6 łyżeczek mąki kokosowej, przyprawy: cynamon, kurkuma, wanilia, kakao. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, łyżka oleju kokosowego.
Przygotowanie: Daktyle zblendować. Pastę daktylową połączyć z resztą składników prócz mąki i kakao zblendować na jednolitą masę. Dodać mąki do uzyskania spójnej konsystencji. Dodać kakao i schłodzić w zamrażarce przez 20-30 minut. W tym czasie w kąpieli parowej rozpuścić czekoladę z olejem i ostudzić. Z masy formować kulki, następnie układać je na kratce i kolejno polewać czekoladą. Odstawić do schłodzenia. Smacznego!