Poznaj przyczyny, dla których niemieckie rodziny coraz częściej rezygnują z polskich opiekunek i jakie są konsekwencje dla polskiej branży opiekuńczej.
CZYTAJ DALEJZima to czas, w którym rozgrzewające dania są idealne przed wyjściem na mróz, a także po powrocie do domu z zimowego spaceru. Przedstawiamy 5 przepisów na posiłki, które na pewno będą smakować seniorowi.
Proste, pyszne i rozgrzewające dania:
1. Gulasz z kurczakiem i kaszą
Składniki: 4 udka, 100 g kaszy perłowej, 1 cebula, 1 marchewka, pół pora, pół selera, 0,5 l bulionu, pieprz, sól
Przygotowanie: Kaszę zalać zimną wodą. Gotować 10 minut. Odsączyć. Na patelni zeszklić cebulę, pora, seler, marchewkę. Zdjąć z ognia. Na oddzielnej patelni przysmażyć do zarumienienia kurczaka. Po tym czasie dodać warzywa, kaszę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a później gotować na wolnym ogniu 35-40 minut. Smacznego!
2. Zupa z soczewicy
Składniki: 50 dag zielonej lub czerwonej soczewicy, 2 marchewki, puszka pomidorów, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie: Ugotować soczewicę (ok. 2 l wody). Dodać przyprawy. Marchewki zetrzeć na tarce (duże oczka). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać marchewkę i usmażyć. Półmiękką soczewicę podsmażyć z warzywami. Dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać z chlebem razowym. Smacznego!
3. Chili con carne
Składniki: 500 g mięsa mielonego (z indyka), 400 g pomidorów, puszka fasoli, 2 papryki, 2 cebule, 0,5l bulionu, sól, pieprz, łyżeczka chilli, łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie: Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mięso mielone. Po chwili dodać fasolę, pomidory i paprykę. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić. Smacznego!
4. Zupa-krem z selera
Składniki: 300 g selera (2 duże), 100 g ziemniaków (2 duże), 100 g marchewki (1 duża), 50 g pietruszki (1 duża), 50 g pora (tylko biała część), łyżka oliwy, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Do garnka z oliwą dodać pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażyć 15 minut. Następnie dolać 2 l wody, dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (ok. 25 minut). Wyłowić ziele angielskie, liść laurowy i marchewkę. Zupę zmiksować. Podawać z chlebem bądź grzankami. Smacznego!
5. Zimowe curry z warzywami
Składniki: 2 duże pomidory, 1 cukinia, 1 cebula, 1 papryka, 5 pieczarek, 1/3 puszki mleka kokosowego, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, sól, pieprz, chili, tymianek
Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć cebulę, cukinię i paprykę. Dodać do nich pieczarki. Dorzucić czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Zalać mlekiem, dodać pastę i przyprawy i dusić 10 minut. Podawać z brązowym ryżem. Smacznego!