Poznaj przyczyny, dla których niemieckie rodziny coraz częściej rezygnują z polskich opiekunek i jakie są konsekwencje dla polskiej branży opiekuńczej.
CZYTAJ DALEJWiosna to czas, gdy wszystko budzi się do życia, zaczyna kwitnąć. Również w kuchni należy oddać atmosferę rodzącego się wiosną życia. Opiekunka seniora powinna czerpać inspiracje z tej pory roku i przygotowywać posiłki, które sprawią, że senior będzie zdrowy i pełen energii. Poznaj 3 dania dla seniora na wiosnę!
Wiosna w kuchni
Dieta seniora nie musi być nudna. Warto zaszaleć w kuchni i podczas przyrządzania wiosennych dań starać się gotować sezonowo i czerpać z tego, co dostępne od marca do czerwca. Nie obędzie się od zielonych warzyw takich jak świeży szpinak, nowalijki, boćwina, szczypior. Zobacz, co dobrego można przyrządzić dla podopiecznego właśnie wiosną!
1. Zupa rzodkiewkowa
Składniki:
2 pęczki młodych rzodkiewek
4 szklanki rosołu drobiowego
szklanka jogurtu naturalnego
cebula
sok i skórka z połowy cytryny
łyż. masła
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć, odciąć listki, włożyć do garnka i zalać dwiema szklankami gorącego rosołu. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować, przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i mieszając, smażyć przez 3-4 minuty. Zalać pozostałym gorącym rosołem, zagotować, a następnie dodać przetarty przez sito wywar z liści rzodkiewek. Gotować 5 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Odstawić i połączyć z jogurtem. Smacznego!
2. Na zielono!
Składniki:
50 dag świeżych liści szpinaku
2 litry mleka
jajko
garść niesolonych, uprażonych orzeszków ziemnych
łyżka oliwy z oliwek
łyżka śmietany
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
1,5 łyżki masła
przyprawy: sól ziołowa, łyżeczka curry, szczypta słodkiej i ostrej papryki, garam masala i imbir
Przygotowanie:
Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj kwasek cytrynowy. Po 2 minutach mleko zacznie się zsiadać. Delikatnie je zamieszaj i przelej na wyłożone czystą ściereczką sitko, aby ściekła serwatka. Po około 30 minutach przykryj je inną ściereczką, przyciśnij ciężkim talerzem i zostaw na kilka minut. Otrzymasz serek panir. Pokrój go w kostkę, smaż na oliwie z curry i garam masalą. Szpinak podduś na maśle z przyprawami i solą. Dodaj śmietanę, duś 15 minut, a następnie wlej roztrzepane jajko. Na koniec wrzuć kostki sera. Tuż przed podaniem posyp danie orzeszkami i delikatnie wymieszaj. Podawaj z ryżem. Smacznego!
3. Wiosenna sałatka
Składniki:
mieszanka sałat
pęczek rzodkiewki
połowa świeżego ogórka
szklanka rzeżuchy lub opakowanie kiełków lucerny
25 dag sera białego, najlepiej typu włoskiego
pęczek cebulki dymki
Dressing:
łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę sałat połącz z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, w półplasterki ogórkami, pokrojoną dymką, rzeżuchą lub lucerną. Posyp pokruszonym serem. Rozgnieć czosnek i razem z resztą składników sosu czosnek wymieszaj w misce, dopraw. Polej sałatkę, lekko wymieszaj. Smacznego!
Jedna opowiedź do wpisu “3 dania dla seniora na wiosnę”
Możliwość komentowania jest wyłączona.